U susret Zimskoj olimpijadi 2022

Iako bi smo voleli da je domaćin ZOI 2022, Srbija i Kopaonik one će se ipak održati u Kini :) Peking je prvi grad koji će biti domaćin Olimpijskih igara i leti i zimi. Nekoliko sportskih objekata sa Letnjih olimpijskih igara 2008. biće ponovo korišćene za Zimske olimpijske igre 2022. Dosta smeštajnih jedinica (sobe, apartmani) će biti ponovo korišćeno za smeštaj takmičara, a lokacija smeštaja je centar, blizu sportskih objekata. U susret Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, odlučili smo da objavimo kraći tekst o nekim interesantnim pojedinostima koje se tiču zimskih olimpijskih sportova, a možda ih niste znali:  

Alpsko skijanje
Kada pomenemo  alpsko skijanje svakako govorimo o spustu i slalomu. Spust je disciplina u kojoj se postižu najveće brzine, skijaši u ovoj disciplini redovno postižu brzine i preko 150 km/h. Sa druge strane, slalom kao tehnički najzahtevnija disciplina je i najsporija, ali samo se tehnički najbolji skijaši mogu uspešno takmičiti u ovoj disciplini obzirom da moraju savladati veoma zahtevne staze pri brzinama od oko 50km/h.  

Biatlon
Biatlon je kombinacija trčanja na skijama i streljaštva. Poreklo ove discipline je iz Skandinavije i vezano je za nordijsku mitologiju, odnosno bogove skijanja i lova. Ovaj sport bio je na programu prvih Zimskih olimpijskih igara održanih 1924. godine, ali je njegov naziv tada bio „Vojna patrola“. Kasnije je dugo bio demonstracioni sport, nakon čega je vraćen u redovan program pod današnjim nazivom na Zimskim olimpijskim igrama održanim 1960. Godine.  

Bob
Kao sport Bob je prisutan od samog početka Zimskih olimpijskih igara. Žene se nisu takmičile u ovom sportu sve do 2002. godine. Kada govorimo o zimskim sportskim disciplinama, evolucija zimskih sportova je svakako najvidljivija u ovom sportu, počevši od izgleda boba, tehnike izvođenja, rezultata.

Snoubording
Poreklo Snoubording-a je iz ’60. godina 20. veka.  Nastao je kada je inženjer Šerman Popen spojio dve skije kako bi se njegove ćerke spuštale niz padinu. Njegova žena Nensi je ovaj izum nazvala „snurfer“, aludirajući na surfovanje po snegu. Izum  je postao veoma popularan među prijateljima njegovih ćerki i zbog toga je Popen je odlučio da zaštiti svoj  izum. To se pokazalo kao odličan potez, jer je u narednoj deceniji prodao oko 1 milion „snurfera“.

Nordijsko skijanje
Nordijsko skijanje se pominjalo još u 18. veku, i tada se koristio samo jedan štap koji je služio za kočenje prilikom spusta. U Norveškoj je skijaško trčanje sa dva štapa, dugo bilo odbacivano iz više razloga, ali je najzanimljiviji estetski razlog. Smatrali su ga smešnim jer je ličilo na „geganje guske koja hoda“.  

Umetničko klizanje
Interesantno za ovaj sport je da klizačima, veoma dugo, nije bilo dozvoljeno da za nastup koriste muziku sa vokalima. Vokali su bili dozvoljeni samo ako ne izgovaraju tekst. Ova praksa je promenjena 1997. kada je Međunarodna klizačka federacija dozvolila upotrebu muzike sa pevanjem i tekstom, što se kasnije proširilo na sve discipline u umetničkom klizanju.  

Brzo klizanje na kratkim stazama
Dužina staze za brzo klizanje je tačno 111,12 metara. Poreklo ovog sporta je iz Severne Amerike i pojavio se kao potreba za održavanjem takmičenja u zatvorenom prostoru. Do tada se tradicionalno brzo klizanje održavalo na otvorenom, vrlo često na zaleđenim jezerima i slično.